Kost og kræft
Hele 49% af kræftpatienter har oplevet et vægttab under deres sygdomsforløb ifølge en dansk undersøgelse om kræftpatienters kost og ernæring [1]. Det kan både skyldes selve sygdommen og bivirkninger fra behandlingen i form af:
- Nedsat appetit
- Smagsforandringer
- Mundbetændelse
- Kvalme
- Diarré
- Opkast[2]
Det er vigtigt at være opmærksom på, da der er evidens for, at vægttab og tab af muskelmasse kan bidrage til flere komplikationer og forlænge indlæggelsesperioden[3]. Den fysiske funktionsevne og livskvaliteten kan også påvirkes negativt[2].
Bedre forløb med målrettet ernæring
En målrettet ernæringsindsats bør være en del af patienternes behandlingsforløb, da en god ernæringstilstand fremmer heling og styrker kroppens forsvar mod infektioner og komplikationer[4]. Mange patienter har svært ved at indtage tilstrækkeligt med energi og protein gennem kosten, derfor er det ofte nødvendigt med ernæringssupplement i form af:
- Berigelsesprodukter
- Ernæringsdrikke
- Sondeernæring[2]
Bredt sortiment
Mediq Danmark tilgodeser individuelle behov og smagspræferencer med et bredt sortiment af klinisk ernæring, så der bliver skabt de bedste forudsætninger for optimal kompliance af indsatsen med ernæring.
Få mere viden om vores kliniske ernæringsprodukter her.
Få produktvejledning af vores dygtige kliniske diætister
Vi tilbyder produktvejledning i klinisk ernæring under og efter et sygdomsforløb med kræft.
Kontakt os her, hvor vi glæder os at hjælpe dig.
Referencer:
[1] Kostogcancer, Rapport om kræftpatienters kost og ernæring, 2016, Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Foreningen af Kliniske Diætister, Kost & Ernæringsforbundet, Fresenius Kabi
[2] Arends J, et al., ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients, Clinical Nutrition (2017)
[3] Barret M, et al. Nutritional status affects treatment tolerability and survival in metastatic colorectal cancer patients: results of an AGEO prospective multicenter study. Oncology 2011;81:395-402
[4] Muscaritoli M et al. Crit Rev Oncol Hematol (2012); 84 (1):2636 og Bozetti F ClinNutr 2011;30:714717