Vi sætter fokus på sammenhængen mellem en målrettet ernæringsindsats og kræftforløb

I anledning af World Cancer Day den 4. februar sætter vi fokus på sammenhængen mellem en målrettet ernæringsindsats og det videre kræftforløb.

Hvert år dør 10 millioner mennesker af kræft, på trods af, at mere end hver 3. kræftdiagnose kan forebygges. Yderligere 1/3 kan helbredes, hvis sygdommen ellers opdages tidligt og behandles korrekt[1].

Det primære formål med World Cancer Day er at sikre, at betydeligt færre mennesker rammes af kræft og i sidste ende dør af sygdommen.

 

Sammenhængen mellem kost og kræft

En dansk undersøgelse om kræftpatienters kost og ernæring fra juni 2016 viste, at 58% af patienterne er blevet vejledt i vigtigheden af, at de ikke taber sig under deres behandlingsforløb. 47% af kræftpatienterne har derimod ikke modtaget vejledning i kost og ernæring i forbindelse med deres kræftsygdom og 75% er blevet sendt hjem fra hospitalet uden ernæringsbehandling[2].

Hele 49% af patienterne oplever et vægttab under forløbet og 22% af patienterne begyndte at tabe sig, inden erkendelsen af sygdommen[3].

Der er evidens for, at vægttab og især tab af muskelmasse hos kræftpatienter bl.a. kan forlænge indlæggelsesperioden[4]. Det kan også få betydning for kræftbehandlingsforløbet, da en planlagt kemoterapi enten må udskydes eller opgives fordi patienten er for svag[5].

Det er påvist, at tidlig igangsat ernæringsterapi kombineret med anden lindrende behandling signifikant forbedrer overlevelsen ved uhelbredelig kræft[6].

 

Giv dine kræftramte borgere et bedre forløb med målrettet ernæring

En målrettet ernæringsindsats bør være en del af kræftpatienters behandlingsforløb, da en god ernæringstilstand fremmer heling og styrker kroppens forsvar mod infektioner og komplikationer[7]. Da mange har svært ved at indtage tilstrækkeligt med energi og protein gennem kosten, er det ofte nødvendigt med ernæringssupplement i form af:

  • Berigelsesprodukter
  • Ernæringsdrikke
  • Sondeernæring[8]

Træk derfor på vores viden og giv dine kræftramte borgere de bedste ernæringsmæssige forudsætninger.

Læs mere om vores kliniske ernæringsprodukter her: https://mediqernaering.dk/produkter/

 

Råd og vejledning af vores dygtige kliniske diætister

Vi står klar med råd og vejledning i klinisk ernæring under et kræftforløb. Udfyld kontaktformularen, så kontakter vores dygtige kliniske diætister dig: https://mediqernaering.dk/patient/fa-radgivning/

Vi tilbyder også online undervisning i ernæring til patienter og deres pårørende. Læs mere om webinaret og tilmelding her: https://mediqernaering.dk/patient/viden-og-undervisning/nar-appetitten-er-lille/

Vi ser frem til at høre fra dig.

 

[1] worldcancerday.org

[2] Kostogcancer, Rapport om kræftpatienters kost og ernæring, 2016, Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Foreningen af Kliniske Diætister, Kost & Ernæringsforbundet, Fresenius Kabi

[3] Kostogcancer, Rapport om kræftpatienters kost og ernæring, 2016, Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Foreningen af Kliniske Diætister, Kost & Ernæringsforbundet, Fresenius Kabi

[4] 5 Barret M, et al. Nutritional status affects treatment tolerability and survival in metastatic colorectal cancer patients: results of an AGEO prospective multicenter study. Oncology 2011;81:395-402

[5] 1 Dewys WD, Begg C, Lavin PT et al. Prognostic effect of weight loss prior to chemotherapy in cancer patients. Eastern Cooperative Oncology Group. Am J Med 1980;69(4):491-497 and Nitenberg G, Raynard B. Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas. Crit Rev Oncl Hematol 2000;34(3):137-168

[6] Lundholm K, Daneryd P, Boseaus I et al. Palliative intervention in addition to cycloxygenases end erythropoietin treatment for patients with malignant disease: effects on survival, metabolism and function. Cancer 2004, 100:1967-77.

[7] Muscaritoli M et al. Crit Rev Oncol Hematol (2012); 84 (1):2636 og Bozetti F ClinNutr 2011;30:714717

[8] Arends J, et al., ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients, Clinical Nutrition (2016)